Здраве

2 Август 2015

1203

Животът днес

Международна група от медици състави рейтинг на най-полезните напитки, които не само могат да ни подмладят, а и да помогнат на здравословното ни състояние. На първо място учените поставиха чая, и то белия. Веднага след него се нарежда зеленият му вариант. Според изследванията, колкото по-малко ферментации е претърпял, толкова чаят е по-полезен заради съдържанието на големи количества полифеноли. По-нататък в рейтинга е чаят от каркаде, наричан напитката на фараоните. Той се прави от растението Hibiscus sabdariffa, което съдържа антоциани. Именно те придават на напитката червения цвят. В каркадето има още и витамин Р, укрепващ стените на кръвоносните съдове.

Следва кафето. Освен че ободрява, повишава производителността и подобрява паметта, сутрешната напитка е полезна и за сърдечносъдовата система. На пето място е доматеният сок. Той подобрява зрението, а резултатите от много изследвания доказват, че доматеният сок помага и в битката с рака.

Следва чаят от шипки, който е богат на витамин С. Той се препоръчва даже при фрактури за по-бързо зарастване на костите. Учените не пропуснаха и червеното вино, което през последните години сериозно се състезава за едно от първите места по здравословни за човешкия организъм ефекти.

Сподели във Facebook